Здрави зъби

Красивата усмивка впечатлява.

Всеки иска да има перфектната бяла усмивка.

Но по-често зъбите ни не са съвсем бели и ние се чудим какво да направим по въпроса ...

Но какво можем да направим ние, за да запазим своите зъби здрави?

Причините за жълтеникави зъби могат да бъдат най-различни.

Здрави зъби

Хигиена

Стоматолозите постоянно повтарят, че редовната правилна грижа за устната кухина е залог за здрави зъби. Практиката показва, че всекидневната грижа за зъбите и венците намалява необходимостта от професионално лечение със 75-80%.

И ключът не е само в качеството на четката и пастата за зъби, а в целия комплекс от мерки за хигиена на устната кухина, които трябва да се извършват всеки ден: внимателно миене на зъбите минимум два пъти дневно, почистване на пространствата между зъбите и устната кухина след хранене (конци, изплакване, дъвка).

Много хубав вариант са автоматичните четки за зъби, които работят с батерии и чистят зъбите по-добре, отколкото ти сам би го сторил. Ако обаче си от хората, които не харесват идеята за електричество в устата си, ти остава просто да търкаш повечко със собствената си класическа четка.

Просто ги мий редовно, купи си качествена четка и паста, а не е лошо да си вземеш и вода за уста – от нея дъхът се запазва свеж по-дълго време след миенето. Редовно посещаване на стоматолог също е гарант за здрави зъби.

Здрави зъби

Храненето

За "противокариесното" хранене са важни двата фактора: пълноценни хранителни продукти и умерена честота на приемане на въглехидрати. Затова приемането на въглехидратни храна трябва да се ограничи в трите главни хранения (закуска, обед, вечеря), когато се приема и друга храна. Комбинирана с останалата храна, захарта уврежда зъбите по-малко, отколкото, ако се приема самостоятелно.

В междинните хранения (втора и трета закуска) не трябва да се включват въглехидрати. Вместо сладкиши трябва да се ядат плодове, зеленчуци, сирене, колбаси, ръжен хляб. Миенето на зъбите отстранява хранителните остатъци, предпазва ги от образуване на зъбен камък и кариес и масажира венците. Много важно е да се знае кога трябва да се мият зъбите. Разграждането на въглехидратите до киселини се извършва непосредствено след тяхното приемане. Десет минути след изяждането на сладкиша в устната кухина вече може да се установи уврежда на концентрация на киселините.

Оттук следва правилото зъбите да се мият веднага след ядене. При нормалните за повечето хора 3-4 хранения дневно трябва да се приемат продукти и от четирите основни групи: хлебни, млечни, месни и плодово-зеленчукови. За своеобразно почистване на зъбите могат да се използват сурови ябълки, моркови и други твърди плодове и зеленчуци.

Постарайте се разумно да консумирате храната, богата на въглехидрати, която е рисков фактор за появата на кариес. Калцият е основния строителен материал на зъбите. Той се съдържа в особено големи количества в орехите, зеленчуците със зелен цвят, млякото и млечните продукти.Много студената или прекалено топлата храна е вредна за зъбите. Още повече вреди рязката смяна на температурата на продуктите, защото тя предизвиква образуването на микроскопични пукнатини върху емайла на зъба.

Здрави зъби

Грижи за венците

Вниманието, което освен на зъбите трябва да се обръща и на венците, присъства още в трудовете на медици от Античността и Средновековието. Лигавицата на венците предпазва устната кухина от микроби и затова изисква особена грижа.

Кръвотечението и възпалението на венците е една от честите причини за появата на неприятна миризма от устата и падане на зъбите. Лошата устна хигиена, пушенето, спецификата на употребяваната храна и недостигът на витамини могат да предизвикат неприятните заболявания на венците.

Флуорът - той е необходим микроелемент за нашите зъби.

Днес на пазара съществуват много препарати, които съдържат голямо количество флуор: пасти за зъби, поливитаминни комплекси, еликсири, дъвки. Не трябва да се забравя, че прекалено голямото количество флуор също толкова вреди на организма, колкото и неговият недостиг.

Здрави зъби

Редовен преглед при стоматолог

Това е другият залог за здрави зъби. Професионалното почистване, извършено от стоматолога, премахва налепите (това не може да се постигне с четката и пастата за зъби у дома), а ако кариесът е открит навреме, по-лесно ще бъде предотвратено неговото развитие.

Освен това стоматологът е в състояние да ви даде препоръки относно пастата за зъби и другите средства, подходящи именно за вас. От 3-годишна възраст нататък зъбите трябва да се проверяват от зъболекар най-малко два пъти годишно, за да се открият и излекуват навреме заболяванията.

Зъбният камък трябва редовно да се отстранява. На мястото на липсващите зъби непременно трябва да се поставят мостове или протези, тъй като в противен случай се създават не само трудности при дъвкането, увисват бузите, задълбочават се бръчките, водещи от носа към устата, лицето придобива състарен вид. Условие за доброто състояние на зъбите е дъвкането. Трябва да се ядат твърди храни и да се дъвче добре.

Дъвкането на дъвка, макар и не много красиво, когато се извършва пред хора, е извънредно полезно за зъбите.

Най-честото заболяване на зъбите е кариесът. Остатъците между зъбите от въглехидратна храна (бонбони, шоколад, сладкиши, конфитюри) се разграждат до киселини от бактериите на устната кухина и разяждат емайла на зъба. Така се образува малка дупчица (кариес), която може да се увеличи и да разруши целия зъб.

Здрави зъби

Кога да мием зъбите

Възприетата практика да се мият зъбите вечер, преди лягане, и сутрин, след ставане, изпълнява своето козметично предназначение, но няма здравословна, профилактична стойност. Най-доброто средство за поддържане хигиената на устната кухина е четката за зъби.

Четката трябва да бъде с малка глава - около 3 см дълга, и със средно твърди, не много дълги косми. Освен това много важна е техниката на миенето на зъбите, за да могат да се отстранят хранителните остатъци от междузъбието. Четката се движи с въртеливи движения в отвесна посока от венците към зъбите - за горната челюст отгоре надолу, а за долната челюст отдолу нагоре.

По този начин се масажират венците и се подобрява кръвоснабдяването им. Ако четкането се извършва в посока от зъбите към венците или в напречна посока (ляво - дясно), може да се получи отделяне на венците от зъбите с последващи възпаления. Миенето на зъбите трябва да продължава най-малко две минути.

След изплакването на устата и измиването на четката четкайте енергично езика и вътрешната страна на бузите за подобряване на кръвообращението в тях. Масажирането на венците с пръсти в посока към зъбите ще ги предпази от възпаление и отделяне от зъбите. Въпреки претенциите на рекламите зъбните пасти не са основното средство при почистването на зъбите.

Тъй като най-важно значение има механичното движение, спокойно можете да използувате за миене на зъбите готварска сол върху четката за зъби. Тя не само почиства много добре, но подобрява кръвообращението във венците, засилва слюноотделянето. Ако някои път се озовете без четка за зъби, плакненето на устата със солена вода ще замести миенето, при условие че жабурите водата енергично около зъбите и венците.