Профилактика

Зъбите представляват неотделна част от организма, а заболяванията им са проблем, който влияе върху общия статус и здравето на човека. Всяка промяна в областта на зъбите и челюстите в устата има и далечно действие.

Стоматологични заболявания могат да бъдат зъби с хронични пулпити, гангрена, хронични периодонтити (грануломи), девитализирани зъби, остатъчни зъбни корени, възпалителни заболявания на пародонта (венците), електропотенциални разлики при полиметалия в устата и др.

Стоматологичните заболявания често са водеща причина при:

- заболявания на нервната система – невралгии, неврити, парези, множествена склероза и др.
- кожни заболявания – дерматити, псориазис, екзема и др.
- очни заболявания – ирит, увеит, иридоциклит и др.
- други заболявания като: бронхиална астма, гламерулонефрит, ревматоиден артрит, психични разстройства и др.

При налични системни заболявания заболяванията в стоматологията могат да съпътстват и утежняват протичането им, без да са причина за тяхното възникване. Често при пациенти, носители на стоматологични заболявания, е налице т. нар. фокален синдром. Той се изразява с неспецифични субситивни оплаквания като:

- леко повишена температура
- главоболие
- лесно настъпваща умора
- изтощеност и безсилие
- внезапно сърцебиене
- световъртеж
- шум в ушите
- временни смущения на зрението
- изтръпване на езика
- безпричинно чуство за студ и др.

Първичната профилактика на фокалните заболявания се основава преди всичко на предпазване от развитие на зъбен кариес и венечни заболявания. Необходими са оптимални оралохигиенни грижи за устната кухина, правилен режим на хранене, провеждане на флуорна профилактика при бременни и деца.

Задължителни са редовните профилактични прегледи при стоматолог – поне веднъж на 6 месеца, с оглед провеждане на специализирана клинична орална хигиена, както и за навременно диагностициране и лечение на вече възникнали заболявания в устната кухина.